
همه کسب و کار ها نیاز به یک وب سایت دارند مگر اینکه صاحب آن دوست نداشته باشد کارش را توسعه دهد.
امروزه طراحی و ساخت وب سایت و فروشگاه های اینترنتی از همیشه راحت تر شده است ، شما نیازی به دانش برنامه نویسی ندارید و محصور به ساعات کاری در روز نیستید، و این یعنی یک بیلبورد تبلیغاتی بزرگ، همیشگی و ارزان.
داشتن یک سایت برای یک کسب و کار فقط برای فروش محصولات و خدمات نیست بلکه کاربرد مهم آن ایجاد ارزش برای مشتریان بالقوه محصول است. با توجه به اینکه امروزه راهکار های خرید با قیمت مناسب برای هر فردی وجود دارد ( مثل دیجی کالا ،بامیلو و … ) نیاز به یک فروشگاه اینترنتی تنها احساس نمیشود. پس چرا باید یک وبسایت راه اندازی کنیم؟
یک/ مشتریان از شما انتظار دارند !
اگر همین یک دلیل را بدانید کافیست ! ۶ نفر از هر ۱۰ نفر انتظار دارند که برند مورد نظرشان اطلاعات مربوط به کسب و کار و محصولات خود را از طریق ابزار های دیجیتال در اختیار آنها قرار دهند، و بیش از نیمی از آنها برای کسب اطلاعات در مورد محصولات و خدمات مستقیم به وب سایت شرکت ها مراجعه میکنند.
در یک کلام اگر وب سایت ندارید مشتریان در دنیای امروز به وب سایت شرکت دیگری برای یافتن محصول خود سر خواهند زد!
دو/ نظر دیگران برای مشتری مهم است!
نود درصد افراد ادعا میکنند که بررسی های آنلاین روی خرید آنها تاثیر مستقیم میگذارد!
شما میتوانید روی نظرات مشتریان را روی وب سایت هایی مثل فروشگاه های آنلاین و شبکه های اجتماعی تکیه کنید .
ولی از آنجایی که مشتریان بالقوه در همه جا دنبال شما میگردند جمع آوری آنها در کنار یکدیگر روی وبسایت شما میتواند دیدگاه آنها از محصول و کسب و کار شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهد.
سه/ داستان خود را تعریف کنید!
شما نمیتوانید نظرات مردم روی شبکه های اجتماعی را کنترل کنید، اما میتوانید روی افراد با ایجاد وب سایت خود و پردازش داستان خود تاثیر بگذارید. نظرات افراد در شبکه های اجتماعی در بسیاری از مواقع گسترش زیادی پیدا نمیکنند ولی داستانی که شما تعریف میکنید همواره شنیده میشود.
وبلاگ یک کسب و کار با سرعت بسیار بیشتری نسبت به تبلیغات و … دیده میشوند و بیانه شما از این طریق رسمی تر و دقیق تر به دست افراد خواهد رسید. علاوه بر آن با معرفی شبکه اجتماعی خود در وب سایتتان به عنوان یک هاب میتوانید چرخه داستان سرایی خود را تکمیل کنید .
چهار/ هزینه ها رو کم کن!
وقتی وبسایت خود را راه اندازی میکنید، این بیلبورد تبلیغاتی شما با قیمت بسیار کمتری در دید مشتریان بالقوه ی بسیار بیشتری قرار میگیرد. میتوانید تبلیغات خود را رصد کنید و از راهکار های نوین تبلیغات آنلاین استفاده کنید . در نتیجه با پرداخت هزینه کمتری افرادی را هدف میگیرد که به احتمال بیشتری مشتریان بالقوه شما هستند!
پنج/ رقبای شما همگی وب سایت دارند!
افراد عموما خرید خود را با جستجو در گوگل آغاز میکنند، با دوستان خود در مورد آن مشورت میکنند و در شبکه های اجتماعی از بقیه در مورد آن سوال میکنند. مطالعات نشان میدهد هنگامی که افراد احساس نیاز به یک محصول میکنند تحقیقات را شروع کرده و ۷۲ درصد از آنها آنلاین میشوند و به دنبال نظرات، توصیفات و بررسی های انجام شده درمورد آن میگردند.
پس وقتی شما در این فضای آنلاین حضور نداشته باشید به خریدار میگویید که برو از رقیب ما خرید کن!
شش/هیچگاه تابلوی “بسته است” را آویزان نکن!
هیچ کسی نمیخواهد تا ساعت ۳ صبح کار کند، ولی خیلی از افراد میخواهد آن موقع خرید کنند!
داشتن یک وب سایت به مشتریان شما اجازه میدهد که ساعت ۳ صبح محصول مورد نظر خود را بررسی کنند و در صورت نیاز آن را بخرند. یک فروشگاه اینترنتی برای برند شما میتواند فروش شما را بصورت ملموسی افزایش دهد، افراد نیازی به حضور فیزیکی در فروشگاه های شما ندارند و میتوانند در هر موقعیت جغرافیایی و زمانی که باشند خرید خود را انجام دهند. علاوه بر آن حضور شما در فضای آنلاین پشتیبان خوبی برای برگزای کمپین ها، خدمات پس از فروش، و ارتباط با مشتریان است.
هفت/ کمکی هم به کارمندانتان بکنید!
با نیاز سنجی کسب و کارتان و مصاحبه با کارمندانتان میتوانید بسیاری از روند های کاری را از طریق وب سایت اتوماتیک یا ساده تر کنید . میتوانید محلی برای منابع تان مثل تصاویر ، ویدیو ها ، فرم های درونی و … ایجاد کنید ، میتوانید ارتباط با مشتریان خود را از طریق وب سایت خود انجام دهید و …
هشت/ در گوگل دیده شوید!
دقت کن: ۸۱ درصد افراد قبل از خرید خود آنرا در اینترنت جستجو ( گوگل) میکنند!
یعنی افراد وارد گوگل میشوند و سرچ میکنند : “بهترین کفش چرمی” یا …
وقتی شما وب سایتی ندارید شانس دیده شدن شما صفر است. ولی اگر با راه اندازی وب سایت خود و بهینه سازی آن با روش ها موجود برای موتور های جستجو(SEO) قطعا شانس دارید که دیده شوید و بالطبع فروشتان را افزایش دهید.
نه/ همراه مشتریان خود باشید!
علاوه بر اینکه در وب سایتتان محصول و خدمات تان را ارائه میکنید میتوانید راهنمایی هایی برای مشتری ایجاد کنید، ویدیو های آموزشی بسازید، فروم هایی برای بررسی مشکلات افراد داشته باشید و نیاز های مختلف مشتری را از طریق وبسایتتان برطرف کنید.
نویسنده: مهدی کلهر