
پلن و کلاس بندی هاست در پورتال سازمانی
پلن هاست براساس فضای هاست، پهنای باند، سرویس ایمیل، میزان بازدید، تعداد دیتابیس و حجم آن و مواردی از این دست تعیین میشود. شرکتهای هاستینگ برای اینکه بتوانند راحتتر محصولات خود را به فروش برسانند، در یک سرور مجازی هاستهای متفاوت با ظرفیتهای متفاوت را ایجاد میکند. این هاستهای اشتراکی مانند یک اکانت، دارای نام کاربری و رمز عبور به همراه یک کنترل پنل برای مدیریت آن میباشد. کاربر بعد از خرید هاست میتواند خودش اقدام به نصب وب سایت خود کرده و یا آنرا در اختیار شرکت تولید کننده نرم افزار تحت وب قرار دهد تا آنها فرآیند برنامه نویسی تحت وب را آغاز کنند.
این مقوله از پورتال سازمانی مستثنی نیست. یک پورتال سازمانی هم طبیعتا نیاز به پلنهای متفاوتی از هاست خواهد بود. پلن هاستینگ پورتال به تناسب درخواست و نیاز مشتری انجام میپذیرد. یک پورتال سازمانی که دارای محتوای زیادی است طبیعتا فضای هاست بیشتری را نیاز دارد. برخلاف آن، ممکن است یک سازمان خیلی نیازی به تولید محتوا و آپلود تصاویر نیاز نداشته باشد و هاست کمتری را مطالبه کند.
البته این موضوع بعید است! بدیهی است که هر سازمان و شرکتی قطعا نیاز به تولید محتوا و یک فضای اولیه ای خواهد داشت. اما این موضوع برای هر سازمان یا شرکتی، متفاوت است. ممکن است به عنوان مثال، پورتال وزارت نیرو برنامه گسترده ای به فرهنگ سازی استفاده از انرژیهای نو به همراه فرهنگ سازی در زمینه کاهش مصرف آب و برق داشته باشد.
ویژگیهای یک هاست خوب در پورتال سازمانی
سازمانهای بزرگ و کوچک، شرکتهای خصوصی و دولتی، همگی نیاز به یک هاست با کیفیت خواهند داشت. اما یک هاست مناسب برای پورتال سازمانی چه ویژگی هایی دارد؟ یکی از ویژگیهای آن آپتایم یا بالا بودن همیشگی سرور میباشد. همانطور که میدانیم سرورها 24 ساعته کار میکنند و هیچگاه خاموش نمی شوند. اگر سروری خاموش شود به آن معناست که هر پورتال یا وب سایتی که روی آن نصب شده باشد، دیگر مشاهده نخواهد شد.
موضوع دیگری که اهمیت دارد، پهنای باند یا همان Bandwidth میباشد. البته نمی خواهیم بگوئیم که هرچه بیشتر باشد بهتر است. مقادیری همچون پهنای باند، فضای هاست، دیتابیس و … باعث تعیین قیمت یک هاست میشوند. بنابراین میبایست پلن هاست را متناسب با نیاز خود انتخاب نمائیم. مسئله ای که نباید آنرا فراموش کنیم بحث امنیت میباشد. صرفنظر از همه مطالب بیان شده، هر هاستی که انتخاب میکنیم میبایست نکات امنیتی را به خوبی رعایت کرده باشد.
ابزارهای مناسب برای بررسی هاست
فرض کنید مدیر یک پورتال هستیم و یا حداقل بخشی از مسئولیت آنرا در یک سازمان یا شرکتی به ما سپرده اند. بهتر است با برخی از ابزارها آشنا بوده و از آنها برای مدیریت یک پورتال سازمانی نهایت استفاده را ببریم. با برخی از آنها در اینجا آشنا میشویم.
ابزار whois برای نمایش وضعیت دامنه: با استفاده از این ابزار میتوانیم وضعیت کلی دامنه را مشاهده کنیم. مالیکیت، تاریخ ثبت، تاریخ انقضا و تغییر در دامنه، وضعیت dnsهای اعمال شده، ایمیل مالک دامنه و … همگی با این ابزار قابل مشاهده است. whois مختص یک سایت نیست و ابزارهای زیادی برای آن وجود دارد. کافی است همین واژه را در گوگل بنویسیم.
وب سایت uptime برای وضعیت سرور: با استفاده از این وب سایت میتوانیم یک مانیتورینگ ساده از پورتال سازمانی یا هر وب سایتی که داریم، داشته باشیم. ابن وب سایت همیشه دامنه هایی که به آن اعلام کرده ایم را بررسی و به محض اینکه قطعی در آن رخ دهد، از طریق ایمیل اطلاع رسانی میکند. البته وب سایتهای دیگری نیز برای انجام این کار وجود دارد.
دستور پینگ: این دستور که از طریق cmd ویندوز قابل اجرا میباشد، برای بررسی ip اختصاص داده شده به هاست میباشد.
وب سایت ایرنیک: وب سایت nic.ir مرجع ثبت تمام دامنههای ملی ایران با پسوند ir و زیرمجموعههای آن میباشد. برای تغییر dns ابتدا باید در این وب سایت لاگین و در بخش دامنههای من، کارگزارهای دامنه یا همان dns را عوض کنیم. دامنههای ir برخلاف دامنههای بین المللی ممکن است چند ساعت برای اعمال و تغییر در dnsها زمان بخواهد.
جمع بندی
یک هاست خوب از نیازهای اولیه هر سایت یا پورتال سازمانی است. هاست فضایی است که پورتال سازمانی برای همیشه در آن قرار خواهد داشت. از طرفی قصد داریم در وب سایت خود تولید محتوا و بازاریابی کنیم. بنابراین محتوای ارزشمندی را میخواهیم در آن درج کنیم. حال باید به این نکته توجه داشته باشیم که هیچوقت داشتههای ارزشمند خود را در فضای نامناسب و غیرایمن قرار ندهیم.